Évszázadokon át csupán feltevés maradt az étkezés
és az érzelmek közötti összefüggésről szóló elmélet, csak az 1950-es
években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy
betegeknél megfigyelték, érzelmi életüket miként befolyásolja
táplálkozásuk.
Rinkel, Randolph és Zeller orvosok Food Allergy, azaz Ételallergia
címmel megjelent könyvükben már egyértelműen leszögezik, hogy a
depresszió, a hallucinációk, az álmatlanság, illetve
a táplálkozás
közt szoros kapcsolat áll fenn. Dr. Randolph belgyógyász-allergológus
könyvében pedig már nem csak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a
fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is
kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok
60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.
Depresszió és ételintolerancia
– A depresszió és az étkezés közti összefüggést jól mutatja egy korábbi
eset is, amelyben egy 37 éves depressziós betegünk problémájára sikerült
megoldást találni – mutatott be egy példát dr. Babai László prevenciós
szakértő. – A hölgy több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után
jelentkezett hozzánk vizsgálatra. Kiderült, hogy tünetei a reggeli
órákban kezdődtek, és a nap folyamán rosszabbodtak. Kapcsolatot
kerestünk tehát az étkezése és a hangulatváltozások hátterében álló okok
közt. A hölgy
táplálkozási szokásait
felmérve és az elvégzett vizsgálatok alapján a gabonaféléket kiiktattuk
étrendjéből. Ennek köszönhetően a hölgy tünetei napokon belül javultak,
végül panaszai teljesen megszűntek.
Az ezerarcú betegség
A legtöbb, amit tehetünk, hogy segítünk
az orvosnak: naplót vezetünk az általunk fogyasztott ételekről és
lelkiállapotunkról. Az időrendi kapcsolódás segítség lehet a szakorvos
számára.
A depresszió csupán egy, ám az egyik legkellemetlenebb lelki tünet a sok
közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok
hátterében álló okok felderítése során a betegek ritkán hallanak annak
lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt.
Ám otthoni körülmények között veszélyes belekezdeni a „kivizsgálásba”.
Azaz ne zárjunk ki feleslegesen fontos tápanyagokat az étrendünkből
pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.
Megvan a bűnös, jöhet a javulás
Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek: nem az adott
étel elfogyasztását
követően azonnal. Ezért sincsenek jól meghatározott, csak az
immunmediált ételintoleranciára jellemző tünetek. A panaszok aszerint
jelentkeznek, hogy az azokat kiváltó anyagok mely szervben rakódnak le,
hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt,
ami már tünetek szintjén érzékelhető a páciens részére.
Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz –
többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás –
hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia. A kezelésében
kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket
kiváltja, és azt kiiktassuk étrendünkből. Ezt követően az esetek döntő
többségében gyors javulás érhető el.
Kapcsolódó hírek:
A depresszió sejtszinten öregít
Ne félj a betegségtől, ismerd meg!
Számítógépes játékokkal a depresszió ellen
Antidepresszáns horoszkóp